Vad du behöver veta om stomibandage

Att välja rätt stomibandage är ett viktigt beslut efter din stomioperation. Här hittar du allt du behöver veta.

What You Need to Know about Ostomy Pouching Systems

Lär dig mer om stomibandage

Stomibandaget som du fick på sjukhuset kan vara utformat för att fungera för en mängd olika stomier. När du kommer hem är det en bra idé att prova olika stomibandage för att se vad som fungerar bäst för din stomi. Här är lite grundläggande information om hudskyddsplattor och stomipåsar så att du kan hitta det som passar dig.

1-dels och 2-dels stomibandage

Det finns två typer av stomibandage: 1-dels och 2-dels. De har båda olika fördelar.

Båda typerna av stomibandage innehåller en hudskyddsplatta och en påse. Hudskyddsplattan är den självhäftande delen som placeras runt din stomi. Den skyddar din hud och håller påsen på plats, därför är det viktigt att välja rätt hudskyddsplatta. Den kallas ibland för platta. Påsen är platsen där utflödet från stomin samlas.

1-dels: Hudskyddsplattan är permanent fäst vid påsen, så det är en enda enhet. När du byter stomipåse avlägsnas påsen och hudskyddsplattan tillsammans. 1-delspåsar är enkla att applicera – dra försiktigt av och klistra sedan på en ny. En annan fördel är att den ligger plattare mot huden och kan synas mindre under kläderna. Om du råkar ha en utbuktning eller ett bråck i närheten av din stomi, kan du få bästa möjliga passform med en 1-dels påse.

2-dels: Hudskyddsplattan och påsen är två separata delar. Plastringen på en 2-dels påse förbinder de två delarna med varandra, vilket gör det enkelt att ta bort och sedan kasta påsen. Den 2-delade stomipåsen gör att du kan byta påsen medan hudskyddsplattan förblir på plats på din kropp. Du kan bära olika påsar beroende på din aktivitetsnivå – du kan till exempel byta till en mindre påse för sport eller intimitet.

Här är en snabb genomgång på några av de faktorer som du bör tänka på när du väljer stomipåse.

1-dels kan vara rätt för dig om…

2-dels kan vara rätt för dig om…

Du föredrar att enklare byta stomipåse med färre steg

Du föredrar att hudskyddsplattan stannar på plats när du byter påse

Du är orolig för att din stomipåse kommer synas genom kläderna

Du vill byta påse oftare än hudskyddsplattan

Du har en utbuktning eller ett bråck nära din stomi

Du planerar att bära olika påsar för träning eller intimitet

Du har artrit, dålig syn eller andra problem som gör det lättare att använda ett enklare system

Du vill kunna byta snabbt när du är på språng (en ny påse fästas snabbt)

 

Tömbara och slutna stomipåsar

Det finns två typer av stomipåsar: tömbara påsar och slutna påsar, var och en med sina egna fördelar.

Tömbara påsar: Dessa har antingen en klämma eller en integrerad förslutning (en förslutningsmekanism som är inbyggd i påsen). De är tänkta att tömmas när de är ungefär en tredjedel till hälften fyllda med stomiflöde. Du bör överväga att använda tömbara påsar om du har ett frekvent flöde under dagen. Det går snabbt och enkelt att tömma påsen. Om du har haft en urostomi kommer du att använda en tömbar påse med en tappningskran. (Urostomipåsar är lite annorlunda – utforska urostomipåsar).

Slutna påsar: Du kan helt enkelt ta bort och göra dig av med dessa påsar – det behövs ingen tömning. Du kan överväga att använda en sluten påse om du har mindre frekventa utflöden och om påsen bara behöver tömmas en eller två gånger om dagen. Slutna påsar måste bytas ut för att tömmas. Du tar bort och tömmer påsen och därefter slänger den.

Påsar finns i flera storlekar och du kan välja mellan klar/transparent eller beige. Du kan också välja stomipåsar som har ett mjukt överdrag för att öka din komfort och ge ökad diskretion.

Här är en guide som hjälper dig att snabbt välja rätt stomipåse.

Val av stomipåse

Situation

Överväg…

Du har gasbildning i din påse

Stomipåsar med filter

Du vill se din stomi och innehållet i påsen

Transparenta påsar

Du föredrar att inte se din stomi och innehållet i påsen

Beige påsar

Stomiflödet sker sällan (en eller två gånger om dagen)

Slutna påsar

Stomiflödet är frekvent (tre gånger eller mer per dag)

Tömbara påsar

Prata med din stomiterapeut

De beslut du fattar om din stomipåse kommer att påverka dig dagligen, så det är viktigt att du gör de bästa produktvalen utifrån dina unika behov. Din stomiterapeut är en värdefull resurs när du fattar dessa beslut.